UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie na swoich
stronach (w całości lub
we fragmentach) jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
Informacje ogólne
Poziomka jest pospolitą byliną. Rośnie na całym niżu, a w górach aż do piętra
kosodrzewiny. Najbardziej lubi skraje lasu, luki i prześwity, wymaga bowiem
dobrego dostępu światła.
Dostępność owoców
Poziomka owocuje w czerwcu i lipcu. Jeśli jesień jest długa i ciepła może
zakwitać i owocować drugi raz.
Zawartość składników odżywczych
Dojrzały owoc poziomki zawiera dużo cukru, a także kwasy organiczne
(najwięcej jest cytrynowego i jabłkowego), a także stosunkowo dużo związków
azotowych. Poziomki wyróżniają się znaczną zawartością składników mineralnych,
zwłaszcza żelaza, fosforu, wapnia, siarki i potasu. Ponieważ w "owocu" poziomki
jest dużo nasion, to zawierają one większe ilości tłuszczów (nie na tyle duże, żeby
trzeba było ograniczać podawanie poziomek). Z witamin poziomki zawierają większe ilości
witaminy C, a także pewne ilości witaminy P i K.
Zbieranie
Owoce nalezy zbierać podczas suchej pogody, po obeschnięciu rosy. W upały
lepiej nie zbierać bowiem bardzo szybko wtedy więdną. Zbierać należy tylko owoce
całe i nieuszkodzone.
Przechowywanie
Poziomki są owocami bardzo nietrwałymi. Szybko pleśnieją i gorzknieją.
Zbieranie razem z szypułkami nieznacznie przedłuża ich trwałość.
Uwagi
U ludzi poziomki stosunkowo często powodują uczulenia i podrażnienia jelit
(zwłaszcza u dzieci). Jeśli więc po podaniu zauważymy u papug jakieś niepokojące
objawy, należy natychmiast je odstawić poziomki.
Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa.
Pochodzi z roku 2006.
|