|
UWAGA
Skopiowanie poniższego
tekstu lub zdjęć i
umieszczenie
gdziekolwiek w
Internecie (na swoich
stronach, na forach,
facebooku, blogach,
Chomiku itd.), w całości
lub we fragmentach, jest
złamaniem prawa.
więcej na ten temat |
MESZ (ang. mash) to nowe słowo w
polskim papuzim świecie. Warto jednak je upowszechnić, a
razem z nim ten specyficzny sposób karmienia papug.
Mesz to mieszanka roślin strączkowych, nasion, warzyw
i owoców podana w formie zblendowanej na małe kawałki.
Ideą żywienia meszem jest dostarczenie papugom jak
największej ilości niezbędnych składników w takiej
formie, aby nie mogły wybierać konkretnych nasion czy
np. warzyw. Mesz jest więc karmą podstawową, a nie
dodatkiem warzywno-owocowym. W tym względzie jest on
dużo lepszym i zdrowszym pożywieniem niż granulaty.
Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na składniki
odżywcze i dobierając odpowiednio skład, mesz dla
niektórych gatunków może stanowić jedyną karmę.
Ziarnojady powinny dostawać także mieszankę ziaren; mesz
podaje się im rano, a ziarno po południu. Gatunki o
specyficznych wymaganiach powinny być karmione w sposób
dla nich właściwy, ale i one mogą dostawać mesz.
Wyjątkiem są lory i lorysy, którym na ogół meszu nie
podajemy, choć niektórym gatunkom można podawać, ale
musi on być specjalnie skomponowany.
Warzywa i niektóre owoce w meszu są zblendowane na
drobne kawałki, ale nie na papkę. Nasiona powinny być
namoczone oraz skiełkowane. Wiele nasion podaje się też
w formie mikroliści czyli jakby wyrośniętych kiełków.
Orzechy również najlepsze będą namoczone. Koniecznym
składnikiem meszu są rośliny strączkowe, które podaje
się surowe, namoczone, skiełkowane, a także gotowane, w
zależności od tego czy mogą być podawane na surowo czy
muszą być ugotowane. Dodatkowo do meszu dodaje się różne
przyprawy, zioła, suszone i świeże kwiaty oraz inne
dodatki. Część składników można dodać do meszu dopiero
przed samym podaniem go papugom, np. różnego rodzaju
posypki.
Zaletą meszu jest to, że przygotowuje się go raz na
jakiś czas i potem zamraża. Najlepszą formą jest
zamrożenie porcji na jeden lub dwa dni w małych
woreczkach. Powoduje to, że wyciągamy tylko jeden
woreczek, rozmrażamy (można lekko podgrzać – wiele papug
woli pokarm lekko ciepły) i podajemy papugom bez
konieczności stałego otwierania dużego pojemnika
zamrożonego meszu. Mrozić powinniśmy jak najszybciej po
zrobieniu co pozwoli zachować więcej składników
odżywczych. Mesz może być przechowywany w lodówce przez
2-3 dni. Jest to bardzo wygodne dla osób, które nie mają
codziennie czasu aby kroić warzywa, gotować je i podawać
papugom.
Historia meszu
Mesz, jako mieszankę nasion strączkowych, ziaren,
warzyw i owoców, posiekanych i wymieszanych, wymyślił
brytyjski hodowca, autor książek o papugach John
Stoodley. Jego wielką pasją były amazonki i piony, a
więc poszukiwał innej diety niż mieszanka ziaren. Zaczął
karmić swoje papugi meszem w latach 70 ubiegłego wieku.
Początkowo ta dieta wydawała się idealna, ale po jakimś
czasie zauważono, że karmione meszem papugi wykazują
objawy niedoboru wapnia. Okazało się, że zwykły mesz
jest niedoborowy nie tylko jeśli chodzi o wapń, ale też
w witaminę D3 oraz B12. Kolejne osoby zajmujące się
meszem brały już to pod uwagę.
W latach 90 XX wieku meszem zajęła się Alicia
McWatters, hodowca, konsultant żywieniowy z doktoratem z
żywienia. Ulepszyła ona przepis m.in. dodając do niego
składniki, które pokrywały dotychczasowe niedobory. Pod
koniec XX wieku meszem zainteresowała się konsultantka
żywieniowa, blogerka pisząca o papugach Shauna Roberts.
Następnie trener zwierząt Mike Burton spędził nad
udoskonalaniem meszu ponad dwa lata. Na początku XXI
wieku prowadził nawet grupę mailową na temat meszu w
żywieniu papug.
W bardziej współczesnych czasach meszem interesowali
się także inni specjaliści zajmujący się żywieniem
papug, m.in. dr Jasnon Crean ekspert propagujący
karmienie ptaków świeżym nieprzetworzonym pokarmem.
Dzisiaj mesz jest pewnym kierunkiem w żywieniu papug,
który bardzo dobrze wpisuje się w najnowszy nurt w
dziedzinie żywienia ptaków, a mianowicie w odchodzenie
od suchego ziarna i granulatów na rzecz świeżego i
nieprzetworzonego pokarmu.
Wady meszu
Niestety mesz nie jest pokarmem idealnym; podobnie
jak każdy inny pokarm dawany papugom. Można wskazać trzy
wady.
o pierwsze mesz w swojej pierwotnej postaci, ten z
lat 70 XX wieku, okazał się pokarmem niedoborowym.
Komponując dzisiaj mesz trzeba ten problem brać pod
uwagę. Pamiętajmy jednak, że wada ta wynika z tego, że
jest on pokarmem roślinnym, a więc te same niedobory
będą także w przypadku podawania papugom warzyw i owoców
w innych postaciach, np. w postaci sałatki, a także w
przypadku podawania ziarna. I pamiętajmy, że mesz,
dzięki swojemu składowi nie powoduje niedoborów innych
składników odżywczych, przede wszystkim białka oraz
witaminy A, które są powszechne u papug karmionych
ziarnem z jedynie niewielkimi dodatkami warzyw i owoców.
Po drugie mesz, podobnie jak inne pokarmy miękkie,
dość szybko się psuje. Nie może więc stać w wolierze
dłużej niż parę godzin (konkretny czas zależy od
temperatury powietrza).
Trzecią wadą meszu, która jest bardzo widoczna w
dzisiejszych czasach, jest to, że mimo bogatego składu,
który zaspakaja zapotrzebowanie na większość składników
odżywczych oraz dodatków, które sprawiają, że wizualnie
wygląda on kolorowo i bardzo atrakcyjnie, jest to jednak
tylko miska z jedzeniem. Nie ma to nic wspólnego z
dzisiejszym nurtem stosowania wzbogacenia środowiskowego
i związanym z nim aktywnym żerowaniem, o którym wiemy,
że musi być jednym z elementów żywienia papug. = Tekst pochodzi ze stron PCI papugi.dt.pl i nie powinien znajdować się nigdzie indziej
Mimo tych wad warto stosować mesz, zwłaszcza, że nie
ma pokarmu bez wad, a mesz ma ich tak naprawdę niewiele
w porównaniu z jakimkolwiek innym pokarmem dla papug.
Opisane wady można bez problemu obejść. Jeśli chodzi o
niedobory, to stosujemy odpowiednie dodatki. Psuje się
każdy pokarm składający się z warzyw i owoców, a więc z
meszem postępujemy tak samo jak z innymi miękkimi
pokarmami. A jeśli chodzi o wzbogacenie środowiskowe i
żerowanie, to można sobie i w tym przypadku poradzić
podając mesz inaczej niż w normalny sposób i w zwykłej
misce.
Jedną z podstawowych zasad meszu jest zblendowanie
większych składników.
SKŁAD MESZU
Moczone nasiona i orzechy
Nasiona moczymy od kilku do kilkunastu godzin (tyle
potrzebuje np. kukurydza, owies, niektóre odmiany
pszenicy). Podobnie jest z orzechami, które na ogół
moczymy 4-6 godzin, z wyjątkiem migdałów, które
potrzebują od 8 do 12 godzin. W formie moczonej nie
podajemy konopi.
Rośliny strączkowe
Większość fasoli przed podaniem papugom musi być
ugotowana czyli przygotowana tak samo jak dla ludzi. W
formie moczonej oraz kiełków możemy podawać fasolkę mung,
adzuki (lepiej kiełki) oraz ciecierzycę, soczewicę i
groszek (łamany nie będzie kiełkował, ale może być
moczony). Surowe można podawać groszek zielony i cukrowy
oraz fasolkę szparagową.
Kiełki
Aby uzyskać kiełki nie przerywamy moczenia, a
wykonujemy kolejne etapy. Kiełkować możemy wiele nasion,
z wyjątkiem m.in. konopi, sorgo i siemienia lnianego;
nie nadaje się też większość nasion łuskanych, ale np.
łuskany słonecznik można kiełkować. Mikroroślinki Jeśli
pozwolimy aby kiełki rosły, to otrzymany mikroroślinki.
W formie mikroroślinek możemy podawać te same rośliny,
które podajemy skiełkowanie.
Warzywa i owoce
Warzywa mogą być mrożone. Większość papug lubi
zblendowane bataty – warto użyć je jako bazy do meszu.
Najbardziej wartościowe są nasze polskie sezonowe
warzywa i owoce.
Warzywa i owoce mają być zblendowane na małe kawałeczki,
ale nie na papkę.
Proporcje warzyw i owoców:
- 4 warzywa liściowe i ciemnozielone
(warzywa i liście) świeże i gotowane
(najlepiej na parze);
- 3 warzywa żółte, pomarańczowe,
czerwone świeże i gotowane (normalnie
lub na parze);
- 1-2 owoców (jeśli można podawać
pestki, to z pestkami).
Zioła, dzikie rośliny, kwiaty
Do meszu dodajemy kilka ziół i jak mamy to też
dzikich roślin zarówno suszonych, jak i świeżych. Kwiaty
dodajemy zarówno suszone, jak i świeże, w zależności od
tego do jakich mamy dostęp.
Suszone warzywa, owoce i kwiaty
Dodatkiem do meszu mogą być suszone produkty, warto
je dodać zwłaszcza jak nasz mesz ma zbyt dużo wilgoci.
Można podawać samodzielnie suszone, a można dodawać np.
susz do naparów owocowych czy kwiatowych (ale NIE
normalne czarne, czerwone, zielone czy białe herbaty,
które zawierają kofeinę).
Przyprawy
Można dodać niewielką ilość przypraw, które można
podawać papugom, np. cynamon cejloński (nie można
podawać cynamonu kassia) czy anyż.
Dodatki
Cennymi dodatkami mogą być sproszkowana trawa
pszeniczna, moringa czy spirulina a także wiele innych
roślin mielonych lub sproszkowanych, np. mielony
ostropest plamisty. Wszystko to można kupić w sklepach
zielarskich. Dla papużek falistych warto dodać
sproszkowany kelp, który jest bardzo dobrym źródłem
jodu.
Innym dodatkiem mogą być oleje roślinne, które też
zawierają cenne składniki (np. olej lniany, konopny).
Jednak nie wszystkie papugi powinny dostawać dodatkowe
źródło tłuszczu. Olej lepiej dodać do codziennej porcji
meszu tuż przed podaniem.
Dla niektórych gatunków warto dodać pewne suplementy,
ale to już powinno być dodawane pod okiem specjalisty i
na zalecenie lekarza weterynarii.
Przed samym podaniem mesz można posypać drobnymi
nasionami, kruszonymi nasionami, kruszonym granulatem i
podobnymi produktami, a także pokruszoną sepią.
UWAGA: do meszu nie dodajemy jajka i mieszanek
jajecznych. Jeśli chcemy podawać jajko, to podajemy
osobno.
Przykłady historycznych meszów
Podaję przykłady aby pokazać pewne kierunki, a nie
aby zalecać dokładne stosowanie się do przepisów, bo wg
mnie nie ma to sensu. Przepisy, przede wszystkim
proporcje, powinno się modyfikować przede wszystkim w
zależności od gatunku, dla którego robimy mesz. Inaczej
powinien wyglądać mesz dla nimf, inaczej dla ar, a
jeszcze inaczej dla amazonek czy barwnic. Podane
składniki meszu są też przykładowe, nie są listami
zamkniętymi i można stosować to co mamy. Można też mesz
wzbogacić o składniki, które wymieniałam wcześniej.
Warto też pamiętać, że wszystkie przepisy na mesze, z
wyjątkiem przepisu dr. Creana, są stare i od tego czasu
wiele się zmieniło, także jeśli chodzi o zasady żywienia
papug. Pamiętajmy, że mesz są robione w innych krajach i
niektóre składniki nie występują w Polsce.
Mesz Mike'a Burtona
Mesz składa się z 34 składników. = Tekst pochodzi ze stron PCI papugi.dt.pl i nie powinien znajdować się nigdzie indziej
Część 1: gotowane nasiona strączkowe
1) wspięga wężowata (Vigna unguiculata) (1 łyżka/15
ml)
2) ekologiczna fasola pinto (1 łyżka/15 ml)
3) fasola kidney (1 łyżka/15 ml)
4) groszek żółty łuskany (1 łyżeczka/10 ml)
5) groszek czerwony łuskany (1 łyżeczka/10 ml)
6) ciecierzyca (1 łyżka/15 ml)
7) czarna fasola (1 łyżka/15 ml)
8) ziarna soi (1 łyżka/15 ml)
9) fasola lima (2 łyżki/30 ml)
10) pszenica ekologiczna (1 łyżka/15 ml)
11) jęczmień perłowy (1 łyżka/15 ml)
12) organiczna mieszanka dzikiego ryżu (2 łyżki/30 ml)
Fasole są kilkakrotnie płukane i moczone przez noc
(minimum 8 godzin moczenia). Zmiękczy to nasiona oraz
aktywuje proces kiełkowania, co dodatkowo podnosi ich
wartości odżywcze. Po moczeniu ponownie są one
kilkakrotnie płukane, a następnie zalane czystą wodą,
która ledwo pokrywa mieszaninę. Mieszaninę należy
zagotować do wrzenia przez 10 minut, a następnie gotować
na wolnym ogniu, aż większość wody zostanie odparowana.
Sztuka polega na tym, aby po gotowaniu pozostało jak
najmniej wody, ponieważ składniki odżywcze zostaną
wypłukane do wody. Gotowanie takie dodatkowo zmiękcza
nasiona, zachowując jednocześnie składniki odżywcze. Ta
metoda gotowania jest podobna do gotowania ryżu.
Ugotowaną mieszankę ziaren i fasoli pozostawia się do
ostygnięcia. Przed dodaniem do meszu można zblendować.
Część 2: mieszanka warzyw mrożonych
13) mrożona kukurydza
4) mrożony groszek
15) mrożona marchewka
16) mrożona fasolka szparagowa
(wszystko w jednym opakowaniu 500g)
W kawałkach lub zblendować. Rozmrozić.
Część 3: gotowane warzywa korzeniowe
17) batat gotowany na parze (1 mały kawałek/175g)
18) ziemniak gotowany na parze (1 mały kawałek/175g)
Batata i ziemniaka kroi się w kostkę i lekko gotuje
na parze. Gotowanie na parze sprawi, że będą
smaczniejsze i łatwiej przyswajalne. Można potem
zblendować.
Część 4: nasiona
19) nasiona sezamu (1 łyżeczka/10 ml)
20) surowe pestki dyni (1 łyżeczka/10 ml)
Pestki dyni są surowe, są zbierane bezpośrednio z
dyni i nie są kupowane. Możesz kupić dynie i zachować
nasiona. Są myte i suszone na słońcu. Nasiona sezamu
kupuje się w supermarketach lub sklepach. Do wyboru
czarny lub biały sezam.
Część 5: świeże warzywa i owoce
21) cukinia (1 mały kawałek/60g)
22) pomidory (1 szt./110g) 23) pietruszka (25g)
24) liście młodych sałat (zielone warzywa liściaste;
25g)
25) banany (1 szt./150g)
26) jabłka (1 do 2 sztuk/150g)
27) pomarańcze (1 do 2 sztuk/150g)
28) żurawina (1 łyżka/15 ml)
29) mango (1/2 mango/60g)
30) papaja z pestkami (150g)
31) winogrona czerwone/zielone (175g)
Owoce i warzywa należy drobno pokroić lub zblendować.
Warzywa liściaste najlepiej zblendować, szczególnie dla
ptaków, które nie chcą jeść liści.
Część 6: suplementy
32) sproszkowany kelp (1 łyżeczka/10 ml)
33) lucerna w proszku (1 łyżeczka/10 ml)
34) pyłek pszczeli w proszku (1 łyżeczka/10 ml)
Wszystkie składniki wymieszać. Poporcjować do małych
woreczków lub pojemniczków plastikowych (porcja na jeden
dzień) i zamrozić.
Mesz Shauny Roberts z 2012 roku
(źródło: FeedingFeathers Yahoo Groups)
Nasiona 35-40%, należy wybrać 3 lub
więcej z: łuskany jęczmień, = Tekst pochodzi ze stron PCI papugi.dt.pl i nie powinien znajdować się nigdzie indziejorkisz, owies, kamut,
quinoa, łuskane proso (kasza jaglana), gryka, pełne
ziarno pszenicy. W mniejszej ilości: dziki ryż, pełne
ziarno ryżu, żyto (ze względu na możliwość
zanieczyszczenia sporyszem nie zaleca się – przyp. JK),
płatki owsiane, gotowane kasze. Nie podawać suchego
amaranthusa.
Nasiona strączkowe 15-20%, należy
wybrać 2-4 z: adzuki, mung, soczewica, ciecierzyca,
groszek (groch łuskany), nikla indyjska (Cajanus cajan).
Mają być namoczone, a potem ugotowane lub skiełkowane
tak aby kiełki miały około 1 cm.
Warzywa liściowe zielone 25%, należy
wybrać 2 lub więcej z: jarmuż, gorczyca, mniszek, liście
rzepy, natka marchewki, liście rzodkiewki, endywia,
eskariola, rukiew wodna, sałata rzymska, mix młodych
sałat. Rzadziej (podawać raz w tygodniu): liście
buraków, szpinak, boćwina.
Pomarańczowe warzywa 10-15%, należy
wybrać 1 lub więcej z: słodki ziemniak (batat), marchew,
dynie.
Inne warzywa 5-10%, należy wybrać 2
lub więcej z: brokuły, kalafior, brukselka, kapusta,
kalarepka, pasternak (nie wolno podawać natki – przyp.
JK), burak, chilli, papryka, szparagi (tylko gotowane –
przypis JK), cukinia, dynia, groszek cukrowy, fasolka
szparagowa, rzodkiewka, ogórek, pomidory, seler, kłębian
kątowaty (Pachyrhizus erosus, kukurydza, ziemniaki
(tylko gotowane – przyp. JK).
Owoce 5-10%, należy wybrać 1 lub
więcej z: papaja, mango, melon cantelupe, morela,
brzoskwinia, borówki, maliny, truskawki, banany,
żurawina, wiśnie i czereśnie, kiwi, melon, jeżyny,
marakuja. W mniejszych ilościach: gruszki, jabłka,
ananas, grapefruit, owoce cytrusowe.
Suplementacja
Wybrać jeden – może być stosowany naprzemiennie - z:
trawa pszeniczna, trawa jęczmienna, lucerna w proszku.
Dawkowanie dziennie na ptaka o wadze: do 250 gramów –
1/32 łyzeczki do herbaty 250-500 gramów – 1/16 łyżeczki
do herbaty 500-750 gramów 1/12 łyzeczki do herbaty
750-1000 gramów – 1/8 łyzeczki do herbaty
Rzadko: kelp – odrobina, szczypta na końcu noża.
Niezbędne kwasy tłuszczowe
Wybrać jeden lub dwa – może być naprzemiennie - z:
świeżo zmielone siemię lniane, całe nasiona chia.
Dawkowanie dzienne na ptaka o wadze: do 100 gramów –
1/8 łyżeczki 100-500 gramów – 1/4-1/2 łyżeczki Powyżej
500 gramów – ½ łyżeczki lub więcej
UWAGA: mesz Shauny jest niedoborowy jeśli chodzi o
witaminę B12 i D3, dlatego rekomendowany jest dodatek
granulatu oraz dostęp papug do bezpośredniego światła
słonecznego.
Mesz dr Jasona Creana wkrótce.
|