|
UWAGA: linki w artykule prowadzą do bardziej szczegółowych artykułów o danych
owocach, strony otwierają się w nowych oknach.
Owoce w naturze są częstym pokarmem papug (procentowy udział owoców w naturalnej
diecie zależy od
gatunku papugi). Zawierają cukier (fruktozę), który powoduje, że są słodkie, a co za
tym idzie chętnie jedzone. Jest to przystosowaniem się rośliny do rozmnażania. Ptaki
w naturze zjadają owoce nie niszcząc nasion, które następnie wydalają i w ten sposób
nasiona są
rozsiewane. Papugi jednak często zjadają nie tylko miąższ, ale także pestki. Aby
się przed tym zabezpieczyć wiele pestek zawiera
toksyny. Dlatego nie
powinno się podawać owoców z pestkami, chyba, że jesteśmy pewni, że dane pestki
są bezpieczne.
Niektóre owoce mogą być szkodliwe jeśli nie są w pełni
dojrzałe. Wiele papug jednak lubi niedojrzałe owoce, podawajmy jednak owoce w
tym stanie tylko jak jesteśmy pewni, że nie zaszkodzą. Ze źródeł wiem, że można
podawać niedojrzałe banany (zielone) i jabłka.
Owoce
oprócz cukru zawierają także witaminy (zwłaszcza witaminę C), składniki
mineralne, pektynę, węglowodany, potas, karotenoidy, różne kwasy owocowe i inne składniki. Zawierają
mało białka i tłuszczy.
Najpopularniejsze owoce
UWAGA: jeśli nie napisano nic o pestkach, to podajemy owoce BEZ pestek. W
artykule omawiam same owoce, a nie liście i drewno. Nie zawsze jadalny owoc
oznacza, że można podawać liście i gałęzie. W wielu przypadkach owoce są
jadalne, a cała reszta rośliny jest trująca. Jeśli nie zaznaczyła, że owoce
można podawać z liśćmi i gałęziami, to znaczy, że albo nie można, albo nie
posiadam takiej informacji. Informacji o bezpiecznym drewnie należy szukać w
artykule o żerdziach.
Jabłka - w przypadku jabłek jest bardzo duży wybór gatunków, a co za tym
idzie smaków, nie każda papuga będzie chciała jeść każde jabłko jakie jej
podamy. Pestki jabłek są trujące (przynajmniej w większej liczbie), podanie
jednej czy dwóch, raz na jakiś czas, nie zaszkodzi, wiele papug lubi te pestki.
Myślę jednak, że lepiej zrezygnować z podawania pestek małym papugom, bo u nich
znacznie łatwiej przedawkować.
jabłko
(zdjęcie z Albumu -
jolcia)
Papugom można też podawać podobne do jabłek pigwy. Z powodu
twardego miąższu nie należy podawać pigwy w większej ilości.
Gruszki - podobnie jak jabłka istnieje wiele gatunków różniących się
smakiem.
Wiśnie i czereśnie - są bardzo dobre jako profilaktyka w przypadkach skazy
moczanowej.
Śliwki - także istnieje wiele gatunków o różnych smakach. Gdzieś
znalazłam jakąś informację o szkodliwości śliwek, ale nie była ona poparta
żadnym wiarygodnym źródłem więc myślę, że można się tym nie przejmować,
zwłaszcza, że w wielu innych źródłach zaleca się podawanie śliwek.
Brzoskwinie, nektarynki, morele - mogą być szkodliwe jeśli mają rozbite
pestki, z których toksyny przedostaną się do miąższu. Owoce o nie
przepołowionych i nie spleśniałych pestkach można spokojnie podawać papugom,
zawsze lepiej jednak unikać okolic pestki.
Jagody: borówki (czarne
jagody), maliny, jeżyny,
truskawki, poziomki, porzeczki (czarne, białe, czerwone),
brusznica, borówka amerykańska,
żurawina, aronia, agrest, morwa - zawierają
dużo witamin i innych substancji odżywczych, np. czarne porzeczki zawierają
bardzo dużo witaminy C.
czerwona porzeczka
(zdjęcie z
Albumu - luska)
Winogrona - bardzo zdrowe, podaje się je razem z pestkami i
całymi gałęziami, jadalne są też liście. Należy jednak
bardzo uważać na środki konserwujące i antygrzybicze - winogrona muszą być
bardzo dobrze umyte. Ostatnio pojawia się jednak coraz więcej wątpliwości
związanych z podawaniem winogron - niektórzy radzą w ogóle zaprzestać podawania
tych owoców - ze względu na to, że są one najbardziej pryskanymi owocami na
świecie. Z tego też względu lepiej nie podawać w ogóle papugom rodzynek. Jeśli
mamy winogrona z własnej działki spokojnie możemy podawać papugom. Winogrona
takie (i tylko takie!) najlepiej podawać w postaci całych kiści, papugi bardzo
chętnie będą także skubać gałązki.
UWAGA: z winogronami nie należy mylić popularnego pnącza zwanego "dzikim
winem". Jest to roślina, która nie ma nic wspólnego z winoroślą, a jej owoce są
trujące.
maliny
(zdjęcie z
Albumu - janczako)
Owoce cytrusowe - pomarańcze, mandarynki, grejpfrupty, kumkwaty,
pomelo, cytryny - papugi lubią szczególnie pomarańcze i mandarynki.
Należy podawać bez skórki, a przed podaniem BARDZO dokładnie umyć, najlepiej myć
w jakimś detergencie (np. płynie do mycia naczyń) ponieważ woski, którymi są
pokrywane nie są rozpuszczalne w wodzie, czyli umycie samą wodą nic nie daje.
Nic nie daje też, polecane czasami, sparzenie wrzątkiem. Po umyciu owoców i
obraniu ze skórki, a przed krojeniem, należy bardzo dokładnie umyć ręce tak żeby
obranego owocu dotykać czystymi rękami i nie przenieść na niego toksyn ze
skórki.
pomelo
(zdjęcie Paulina Szajek)
Owoce egzotyczne - kiwi,
mango,
figi,
papaja, ananas, banany,
daktyle, durian, flaszowiec bez pestek,
granaty (z
pestkami), gwajawa, kiwano, liczi, marakuja, nanercz zachodni,
opuncja (UWAGA na kolce)
persymona bez włóknistego
rdzenia (khaki), rambutany. Również w przypadku tych owoców
należy bardzo dokładnie umyć skórkę - patrz wyżej.
granat
(zdjęcie z
Albumu - Q@cper)
Z wspomnianych powyżej owoców na osobne wymienienie zasługuje banan.
Jest to owoc, który w zasadzie nie ma specjalnych wartości, ale jest bardzo
dobrym dietetycznym pożywieniem na okres choroby, dlatego dobrze jest nauczyć
papugi jedzenia bananów. Banany można też podawać niedojrzałe, zielone -
normalnie, nie w czasie choroby.
Papugom można też dawać owoce niektórych drzew i krzewów rosnących w lasach i w
ogrodach (jako rośliny ozdobne). Jednak wiele drzew, a zwłaszcza krzewów, ma
trujące owoce.
Dlatego podawajmy TYLKO takie, które znamy (umiemy rozpoznać) i jesteśmy pewni,
że nadają się do jedzenia. Owoce te to przede wszystkim:
berberys,
czeremcha, dzika róża (uwaga na “włoski” w owocach, należy je usunąć
przed podaniem papudze) głóg,
jarzębina,
mahonia,
ognik,
rokitnik,
tarnina, dereń jadalny. Zanim jednak podamy jakikolwiek z tych owoców radziłabym
przeczytać artykuł na jego temat.
głóg
Można tutaj wspomnieć o arbuzach i melonach, choć biologicznie są one warzywami,
na ogół myśli się o nich jako o owocach.
Podaje się z pestkami.
Wymienione owoce zapewne nie są wszystkimi istniejącymi na świecie owocami,
które można podawać papugom.
Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe owoce
Oprócz awokado i rabarbaru nie są mi znane żadne inne całkowicie toksyczne owoce
czy warzywa.
Problem jedynie stwarzają środki ochrony roślin, którymi są pryskane (nasze
owoce) oraz środki konserwujące, którymi owoce są pryskane do transportu (tzw.
owoce południowe). Z tego względu należy owoce bardzo dokładnie myć i najlepiej
dodatkowo obierać ze skórki, a niektórych w ogóle lepiej nie podawać (przede
wszystkim winogron). Owoce najlepiej myć w jakimś detergencie (np. płynie do
mycia naczyń) ponieważ woski, którymi są pokrywane nie są rozpuszczalne w
wodzie, czyli umycie samą wodą nic nie daje. Nic nie daje też, polecane czasami,
sparzenie wrzątkiem. Po umyciu owoców i obraniu ze skórki, a przed krojeniem,
należy bardzo dokładnie umyć ręce.
W różnych źródłach zalecane jest podawanie owoców czarnego bzu. Owoce te są
jadalne, ale tylko całkowicie dojrzałe. W niecałkiem dojrzałych owocach
zawartość toksyn jest na tle duża, że nie nadają się one do jedzenia. Dla ludzi
na ogół wykonuje się soki i konfitury z owoców czarnego bzu, znane są przypadki
zatrucia w wyniku dostania się do przetworów paru niedojrzałych owoców. Owoce
czarnego bzu nie zawierają niczego czego nie można by dostarczyć papugom w inny
sposób, dlatego lepiej w ogóle zrezygnować z tych owoców w diecie naszych papug,
podobnie jak z kwiatów czarnego bzu..
Poziomki normalnie nie są szkodliwe, ale są owocami, które dość często
uczulają (dane dotyczące ludzi). Znam papugi, które są uczulone na poziomki.
Jeśli więc po podaniu poziomek zauważycie niepokojące objawy, należy odstawić
poziomki.
Papaja, kiwi i ananas zawierają enzymy, które mogą - przy podaniu owoców w
większej ilości - podrażniać błony śluzowe.
Wiele owoców, zwłaszcza dzikich, zawiera pewne ilości
toksyn, wiele owoców zawiera też składniki lecznicze
(np. głóg), które nie są obojętne dla zdrowego
organizmu. Jadalne owoce zawierają jednak tych
składników na tyle mało, że nadają się do spożycia. Nie
można podać konkretnej liczbowej zawartości toksyn,
ponieważ zawartość ta jest bardzo różna i zależy od
wielu czynników jak choćby wilgotność. Jeśli lato jest
suche koncentracja toksyn jest większa. Żadnych owoców,
a zwłaszcza tych, które zawierają jakieś toksyny, nie
można podawać stale i w dużych ilościach.
Owoce suszone i mrożone
Owoce możemy suszyć i zamrażać. Tracą one wtedy cześć np. witamin, ale za to
możemy je podawać także w okresie kiedy nie są one dostępne. Zarówno przed
zamrożeniem jak i przed suszeniem owoce muszą być dokładnie umyte i wysuszone.
Do suszenia najbardziej nadają się owoce zawierające mniej wody, np. morele, jabłka, banany,
brzoskwinie, truskawki. Suszyć można w specjalnych suszarkach albo w piekarniku,
w temperaturze ok. 40-60 stopni przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika.
Jak podawać owoce
Owoce można podawać na najróżniejszy sposób: w całości (jeśli można je
podawać z pestkami), pokrojone w kawałki, starte. Wszystko zależy od wielkości
papugi i jej upodobań.
mango
(zdjęcie Paulina Szajek)
Przy podawaniu owoców należy wystrzegać się umieszczania ich kawałków pomiędzy
prętami klatki, bowiem kwas z owoców będzie rozpuszczał cynk z prętów klatki i
rozpuszczony cynk osadzi się na owocu, który papuga zje. Cynk jest dla papug
trujący.
Sok z owoców
Papugom można także podawać soki
z owoców.
Tutaj chciałabym jednak napisać o czymś innym. Papugi bardzo często po
zjedzeniu owoców wycierają sobie dzioby o nasze ubranie, otrzepują się i w ten
sposób mogą zaplamić wszystko dookoła. Soku z niektórych owoców nie da się zmyć.
Większość (nie pisze, że wszystkie, bo wszystkich nie próbowałam) soków z owoców
można w bardzo prosty sposób wywabić z materiałów. Podstawowym warunkiem
usunięcia plamy niepróbowanie usuwania plamy przy pomocy mydła. Plama
potraktowana mydłem nie zejdzie. Oczywiście dzisiaj mamy różne odplamiacze, ale
jest stary bardzo dobry sposób: polewamy plamę wrzątkiem, po kilku sekundach
(lub minutach, jeśli jest bardzo mocna) plama zniknie! Plamy z soku owoców
pozornie nieplamiących (np. jabłka i gruszki) należy polewać wrzątkiem około
minuty. Świeża plama z soku tych owoców jest niewidoczna, dopiero po wypraniu
przybiera ona żółtawy kolor.
Artykuł ten w podobnej wersji ukazał się też w
serwisie o nimfach - Cockatiel czyli Nimfa.
Zdjęcia, o ile nie jest podpisane inaczej, są mojego autorstwa.
|