UWAGA 
														Skopiowanie poniższego 
														tekstu lub zdjęć i 
														umieszczenie na swoich 
														stronach (w całości lub 
														we fragmentach) jest 
														złamaniem prawa. 
														
														więcej na ten temat | 
										 
						 
						  
						Trujące warzywa i owoce
Oprócz awokado i rabarbaru nie są mi znane żadne inne całkowicie toksyczne 
owoce czy warzywa (z tych dostępnych w Polsce). 
Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe owoce
Problem jedynie stwarzają środki ochrony roślin, którymi są pryskane (nasze 
owoce) oraz środki konserwujące, którymi owoce są pryskane do transportu (tzw. 
owoce południowe). Z tego względu należy owoce bardzo dokładnie myć i najlepiej 
dodatkowo obierać ze skórki, a niektórych w ogóle lepiej nie podawać (przede 
wszystkim winogron). Owoce najlepiej myć w jakimś detergencie (np. płynie do 
mycia naczyń) ponieważ woski, którymi są pokrywane nie są rozpuszczalne w 
wodzie, czyli umycie samą wodą nic nie daje. Nic nie daje też, polecane czasami, 
sparzenie wrzątkiem. Po umyciu owoców i obraniu ze skórki, a przed krojeniem, 
należy bardzo dokładnie umyć ręce. 
W różnych źródłach zalecane jest podawanie owoców czarnego bzu. Owoce te są 
jadalne, ale tylko całkowicie dojrzałe. W niecałkiem dojrzałych owocach 
zawartość toksyn jest na tle duża, że nie nadają się one do jedzenia. Dla ludzi 
na ogół wykonuje się soki i konfitury z owoców czarnego bzu, znane są przypadki 
zatrucia w wyniku dostania się do przetworów paru niedojrzałych owoców. Owoce 
czarnego bzu nie zawierają niczego czego nie można by dostarczyć papugom w inny 
sposób, dlatego lepiej w ogóle zrezygnować z tych owoców w diecie naszych papug, 
podobnie jak z kwiatów czarnego bzu. 
Poziomki normalnie nie są szkodliwe, ale są owocami, które dość często 
uczulają (dane dotyczące ludzi). Znam papugi, które są uczulone na poziomki. 
Jeśli więc po podaniu poziomek zauważycie niepokojące objawy, należy odstawić 
poziomki. 
Papaja, kiwi i ananas zawierają enzymy, które mogą - przy podaniu owoców w 
większej ilości - podrażniać błony śluzowe. 
Wiele owoców, zwłaszcza dzikich, zawiera pewne ilości 
						toksyn, wiele owoców zawiera też składniki lecznicze 
						(np. głóg), które nie są obojętne dla zdrowego 
						organizmu. Jadalne owoce zawierają jednak tych 
						składników na tyle mało, że nadają się do spożycia. Nie 
						można podać konkretnej liczbowej zawartości toksyn, 
						ponieważ zawartość ta jest bardzo różna i zależy od 
						wielu czynników jak choćby wilgotność. Jeśli lato jest 
						suche koncentracja toksyn jest większa. Żadnych owoców, 
						a zwłaszcza tych, które zawierają jakieś toksyny, nie 
						można podawać stale i w dużych ilościach. 
Szkodliwe, niebezpieczne i wątpliwe warzywa
				Warzywa cebulowe - cebula, czosnek pospolity, por, 
				szczypiorek - mogą być podawane w bardzo niewielkich ilościach. 
				W większych ilościach są szkodliwe. 
Cebula zawiera dwusiarczki – zjedzenie większej ilości surowej lub gotowanej 
cebuli u niektórych gatunków zwierząt może wywołać rozpad czerwonych krwinek. 
Efekt: anemia, ogólne osłabienie, żółtaczka, obecność krwi w odchodach i 
niekiedy śmierć po 1 – 6 dni od zjedzenia. Szczególnie podatne są krowy, ale 
także psy, konie i króliki. Nie czytałam o przypadkach zatruć cebulą - podawanie 
MAŁEJ ilości cebuli, zarówno surowej jak i gotowanej, nie powinno wywołać 
zatrucia. 
				W literaturze opisywane są natomiast przypadki zatruć niewielką ilością 
				czosnku, jednak czosnek (lub sok z czosnku) jest często polecany 
				jako naturalny antybiotyk (także w tłumaczonych artykułach na 
				tych stronach). Trudno więc jednoznacznie odpowiedzieć na 
				pytanie czy czosnek jest trujący. Każdy sam musi podjąć decyzje, 
				osobiście uważam, że lepiej z czosnku zrezygnować. 
				Surowy bakłażan (oberżyna) zawiera większe ilości toksyn, 
				ponieważ przygotowanie bakłażana wymaga użycia dużej ilości 
				soli, to najlepiej zrezygnować z niego jako jednego z warzyw 
				stosowanych w żywieniu ptaków. 
                Wiele 
                surowych i suszonych roślin strączkowych zawierają 
                inhibitory enzymów. Mogą one spowodować zaburzenia w produkcji 
                białek. Najbezpieczniejsze w żywieniu ptaków są: fasola mung, fasola adzuki 
				i soczewica, ich ziarna mogą być podawane zarówno jako kiełki, 
				jak i w postaci gotowanej. Na surowo można też podawać zielony 
				groszek oraz groszek cukrowy. Inne podaje się tylko po ugotowaniu. Nie należy 
podawać w większych ilościach warzyw zawierających większe ilości kwasu 
szczawiowego, przede wszystkim chodzi tu o szpinak, szczaw (liście, spokojnie 
można podawać pędy nasienne), ale także liście buraków.
						Więcej na ten temat. Warzywa takie 
jak ziemniaki, bataty, szparagi podaje się po ugotowaniu. 
						Nie można podawać zielonych pomidorów 
						(niedojrzałych). 
Postanowiłam dodać do tego spisu chrzan. Wprawdzie nie znalazłam nigdzie 
informacji na temat szkodliwości chrzanu dla papug, ale u ludzi często wywołuje 
odczyn alergiczny, lepiej więc na niego uważać. 
  
Polecamy też artykuły o owocach i
warzywach dla papug oraz o pestkach pestkach (co zawierają, które można 
dawać, a których nie). 
						Szkodliwe i 
						trujące rośliny, drzewa nie 
						nadające się na żerdzie.  
						Artykuł przeniesiony z serwisu Cockatiel czyli Nimfa, 
						został zamieszczony w 2000 roku, nowa, aktualna wersja 
						powstała w 2010 roku. 
                        
                         
                         |